Yağ aldırma işlemi veya tıpta daha yaygın kullanılan adı ile liposuction işlemi bölgesel şekilde incelme sağlayan en güvenilir ve en pratik yoldur.
Yağ aldırma işleminin yapıldığı ortam oldukça önemlidir. İşlem güzellik merkezi gibi yerlerde yapılmamalıdır. En güvenilir ve sağlıklı yolu bir estetik cerrah tarafından ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle yağ aldırma işlemi ile bölgesel zayıflama sağlamayı isteyen hastaların mutlaka yalnızca klinik ortamda hizmet veren hekimler ile görüşmeleri önerilmektedir.
Bir kişiden işlem esnasında toplamda en çok 5 litre kadar bölgesel yağ çekilebilir. Bu nedenle vücudun tamamının zayıflatılabilmesi için uygulanamamaktadır.
Yağ aldırma işlemi göbek bölgesi, kalça bölgesi, baldırlar ve basenler, göğüs bölgesi, simitler gibi kişinin farklı vücut tiplerinde farklı yağ toplanma bölgelerinden yapılabilmektedir. Ayrıca elmacık kemiklerini daha çok ortaya çıkarmak için de uygulanabilmektedir. Burada esas olan kişiyi rahatsız eden bölgelerin mümkün olduğunca dilediği görünüme kavuşturulmasıdır.
Yağ aldırma işlemi kişilerin uzun uğraşlar verdiği halde zayıflatamadıkları bölgesel yağlanmaları olan bölgelerine kolayca uygulanabilmektedir. Bu bölgelerde yağlanma az bir düzeyde olsa ve kişi spor yapıyor olsa bile fark etmez.
Yağ Aldırma Nasıl Yapılır?
Yağ aldırma işleminde kişinin ilk olarak hangi bölgelerindeki görünümden rahatsız olduğu tespit edilir. Bölgesel olarak farklılık arz eden durumlarla da karşılaşılabilmektedir.
Örneğin; kişinin göbek bölgesinde bir sarkma meydana gelmiş ise kişiden göbek bölgesinde yeterli miktarda yağ çekildikten sonra sarkmayı da ortadan kaldırmak için deri fazlalığı alınarak kalan kısım sabitlenebilmektedir. Bu nedenle farklı yağ aldırma işlemlerinde kişinin vücut yapısının ihtiyacı olan farklı ek uygulamalar olduğundan bahsedilebilir.
Yağ aldırma işleminde ilk olarak kişinin uygulama bölgesi belirlenir. Daha sonra buna ek olarak yakın olan hangi bölgelerdeki yağlanma problemlerinin de aynı operasyon içerisinde ele alınabileceğinden bahsedilir.
Sonrasında kişi ile hekim birlikte hangi anestezi tipinin kullanılacağına karar verir. Tüm anestezi türleri ile uygulanabilen farklı bölgelere ait yağ aldırma işlemleri vardır.
Kişiye hekim tarafından uygun olan anestezi türlerinden bahseder ve bunların avantajları ile dezavantajlarını hastasına açıklar. Bu şekilde karar sağlanmış olur.
İşlem esnasında kişiden en çok 5 litreye kadar yağ çekilebilmektedir. Bundan fazlası derinin dokuya adapte olmasını zorlaştırabilmektedir. Dokuların altında bir miktar yağın varlığı da tüm vücut tiplerindeki bireylerde gerekli bir durumdur.
Sonuçta vücudumuz deri altına birçok nedenden dolayı yağ depolamaktadır ve bu yağların kişiye iç organı korumak gibi faydası da bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda vücudun belli bir yüzdeliğin (Yaklaşık %15) altına yağ dokusunun düşmesi hormonların çalışmasını bozabilmektedir.
Yağ aldırma işlemi tamamlandıktan sonra gerekli görülürse fazla deri alınması gibi işlemler de yapılmaktadır.
Daha sonra işlem öncesinde belirlenen anestezi türüne uygun şekilde hastanın post-operatif (ameliyat sonrası) bakımı yapılır ve herhangi bir problem çıkmadığında genellikle aynı gün veya ertesi gün hasta taburcu edilir.
Taburcu işlemleri sırasında hastaya sağlık durumları göz önünde bulundurularak uygun ağrı kesici ilaç yazılır.
Yağ Aldırma İşlemi Sonrası İyileşme Dönemi
Yağ aldırma işlemi sonrası iyileşme döneminden bahsederken ilk olarak operasyondan sonraki ilk günlerden bahsetmek gerekmektedir.
İlk saatlerde ve ilk günlerde yağın alındığı yerlerde ağrı, ödem, şişlik, kızarıklık veya minik morluklar görülebilir. Bunların doğal olduğunu ve bir süre sonra herhangi bir uygulamaya gerek olmadan kendiliğinden iyileşeceğini hasta bilmelidir.
Bu durumlar bir haftayı aşarsa veya gereğinden daha şiddetli olduğundan şüphe duyulursa hekime başvurmak gerekmektedir. Ancak normal düzey hekimin de operasyon sonrasında bahsedeceği seviyede görülen ağrılarda hekimin yazdığı ağrı kesicileri kullanmak en doğrusu olacaktır.
Yağ aldırma işlemi sonrası iyileşme döneminde kişilerin bilmeleri gereken bir husus da ağrı kesici kullanımının dikkatli olması gerektiğidir. Bazı ağrı kesiciler kanı sulandırma özelliği gösterebilirler. Bu da operasyon geçirmiş bir bireyde kanama açılması riskini arttıran veya kanama oluştuğunda bunun durdurulmasını oldukça zorlaştırabilen bir etkidir. Bu nedenle ağrı kesici kullanımında hekimin önerisinin dışına çıkılmaması gerektiği vurgulanmalıdır.
Yağ aldırma operasyonu sonrasında iyileşme döneminde kişilerin bandaj kullanmaları bu dönemi daha rahat atlatmalarına yardımcı olmaktadır.
Bandaj derinin ve kas dokusunun daha rahat şekilde yeni haline adapte olmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle hekimin önerdiği şekilde ve sürede bandaj kullanımı önemlidir.
Operasyon sonrasında bol miktarda sıvı tüketmek ve bir süre için tuz kısıtlamasına gitmek meydana gelmiş olan ödemin daha kolay giderilmesine yardımcı olur.
Kişi çok fazla abartmamak koşulu ile ödem söktürücü bitki çayları da tüketebilir.
Yağ Aldırma İşlemi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Yağ aldırma işlemi fiyatları belirlenirken kişinin mutlaka muayene edilmiş olması gerekmektedir. Bu işlem için belirlenebilecek standart bir ülke geneli fiyat tarzı durumlar söz konusu değildir.
Bunun nedeni işlemin oldukça komplike olması ve ihtiyaçlar göz önüne alındığında kişiden kişiye farklılık arz etmesidir. Bir birey göbek, simitler kısmında yağ aldırırken bir başka birey kalça ve baldırlarından yağ aldırabilir. Ya da kişinin göbek bölgesinden yağ aldırması ve bunu yağ transferi işlemi ile göğüslerini doldurmak için kullanması da mümkündür. Bu konu estetik cerrahide oldukça geniş bir konudur ve farklı pek çok uygulamayı aynı anda yaparak zamandan ve anestezi alımından tasarruf eden hekimlerimiz mümkün olan her konuyu hastanın lehinde aynı operasyon içinde kullanır.
Bu nedenle de fiyat konusunda farklı kombinasyon bölgeleri bir araya getirildiğinden muayene öncesinde bir yorum yapmak pek mümkün değildir.
Bunların yanı sıra yağ aldırma işlemi fiyatlarının ekonomik olduğu ve kolayca uygulandığı da bilinmelidir. İşlemin ücretinin farklı kliniklerde de birbirinden farklı şekillerde olabileceği hususu göz önünde bulundurulmalıdır.
Kaynakça:
https://www.florence.com.tr/yag-emme-liposuction
https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/non-surgical/fat-reduction/