Jinekomasti çoğu zaman hormonal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Psikolojik stres oluşturan ilaçların da yan etkileri zaman zaman jinekomasti yapabilir.Göğüs kaslarının gelişmesi jinekomasti olarak tanımlanmaz.
Doç. Dr. Tayfun Türkaslan Konu ile alakalı geniş makaleyi aşağıda bulabilir ya da hemen doktorunuza ulaşabilirsiniz. |
Erkek göğüslerinin gerek yağlanma gerekse hormonal nedenlerle büyümesi ve belirginleşmesine jinekomasti denir. Göğüs kaslarının gelişmesi jinekomasti olarak tanımlanmaz.
Jinekomasti çoğu zaman hormonal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Psikolojik stres oluşturan ilaçların da yan etkileri zaman zaman jinekomasti yapabilir. Erkeklerde hormonal değişimlerin yoğunlaştığı 10 ile 16 yaşlar arasında %40 oranında rastlanır, ergenlik çağında büyümenin en hızlı olduğu dönemde %65 oranında olabilir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti olgularının %75’i iki yıl içinde, %90’ı ise üç yıl içinde kendi kendine düzelir. Ergenlik çağının sonunda vücuttaki hormon dengesi tekrar sağlandığında çoğu jinekomasti kendi kendine düzelmiştir. Çok az bir kısmında düzelmeme durumu olabilir. İlerleyen yaşlarda görülen jinekomasti ise genelde göğüs bölgesinde yağların birikimine bağlı oluşur. Kısaca bu nedenler erkekler neden estetik yaptırır sorusuna cevap olarak verilebilir. Erkek meme küçültme operasyonları uzman ekibimiz tarafından özenle düzenlenir.
Jinekomasti Nedenleri
Erkeklerde meme büyümesinin normal olarak kabul edildiği üç yaşam dönemi mevcuttur: Yenidoğan dönemi, ergenlik dönemi ve ileri yaşlılık dönemi. Bu dönemlerin tümünde jinekomasti oluşmasının asıl nedeni kanda dolaşan kadınlık hormonunun erkeklik hormonundan fazla miktarda bulunmasıdır. Yenidoğan dönemindeki jinekomastinin, nedeni, bebek anne karnındayken anneden geçen kadınlık hormonunun, erkek bebek kanında yüksek miktarda bulunmasıdır. Ergenlik çağında kadınlık hormon düzeyi erkeklik hormonuna göre nispeten daha yüksek olabilir. Yaşlılıkta ise erkeklerde erkeklik hormonu düzeyi düşer, bu da kadınlık hormonunun göreceli olarak daha fazla olmasına yol açar.
Meme 2 ana dokudan oluşur: Yağ dokusu ve meme bezleri. Jinekomastide bu dokulardaki artışa göre sınıflanıp tedavi yöntemi belirlenir. Glandüler tip olarak adlandırılan jinekomastide, büyüme, meme bezlerinden kaynaklanır. Adipoz tip olarak adlandırılan jinekomastide ise yağ dokusunda bir artışa bağlı büyüme olur. Hem yağ dokusunun, hem meme bezlerinin bir arada büyüdüğü tip ise bileşik tip olarak adlandırılır.
Jinekomasti Tedavisi
Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti olgularının büyük bir kısmı kendi kendine düzeldiği için özel olarak tedavi gerektirmez. 3-4 sene içinde kendi kendine düzelmeyen jinekomasti olgularında uygulanan tedavi şekli ameliyattır.
Jinekomasti Operasyonu
Jinekomasti ameliyatı tekniği jinekomasti sonucu hangi dokunun büyümüş olduğuna göre değişir. Meme bezlerinin büyümesi sonucu oluşan jinekomastide meme bezlerinin büyümüş olan kısımları çıkarılır, fazlalıkları alınır. Yağ dokusunun artışı sonucu ortaya çıkan jinekomasti de liposuction ile yağ aldırma ameliyatı uygulanır. Göğsü oldukça büyük olan kişilerde yağlar alındıktan sonra deride kalan bolluğu almak için ayrıca ciltte gerdirme işleminin de uygulanması gerekir.
Jinekomasti operasyonu, lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Hangi tip anestezi uygulanacağına yaşınıza ve göğüs büyüklüğüne bakarak karar verilir. Ameliyat süresi ortalama 1-1,5 saat sürer. Jinekomasti ameliyatı olduktan sonra aynı günün akşamı ya da ertesi gün hastaneden çıkabilirsiniz. Ameliyat sonrası fazla ağrı olmaz, bu nedenle günlük hayatınızı normal olarak sürdürebilirsiniz. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilir, iş hayatına dönebilirsiniz.
Tayfun Türkaslan’ın çalışmalarını Facebook, İnstagram veya Youtube sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.