Günümüzde çevre koşullarından kaynaklı olarak çeşitli hastalıklar, rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Meydana gelen bu rahatsızlıklardan bazıları genler ile aktarılabiliyor. Bu hastalıklardan biride erkeklerde görülen meme büyümesi ve genişlemesidir.
Peki, jinekomasti nedir?
Erkeklerin göğüslerinin olması gerektiğinden daha büyük ya da geniş olmasına jinekomasti denir. Bu durum erkekte herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Ancak özellikle gelişme çağındaki ve yaşlı olan erkeklerde görülür.
Genetik sebeplere bağlı olabildiği gibi sık bir şekilde kilo alıp verme, testosteron seviyesinin dengesiz olması, yüksek olan östorejen seviyesinden veya yapılan göğüs sporları sebebi ile de memelerde büyüme ve genişleme görülebilmektedir.
Göğüs büyümesi bir veya iki memede meydana gelebildiği için estetik açıdan güzel bir görüntü oluşmayacağından özgüven kayıpları, içe kapanma veya psikolojik sıkıntılar yaşayabilirler. Bu sorunu giderebilmenin tek yolu ameliyattır.
Üç farklı jinekomasti tipi bulunmaktadır.
Birincisi hafif meme yağlanması, ikincisi süt bezi şişmesi, üçüncüsü hem yağlanma hem de süt bezlerinde anormal büyüme meydana gelmesidir.
1 ve 2. tipe sahip olan kişilere genellikle liposuction (yağ aldırma) işlemi uygulanmaktadır. Ancak 3. tipe sahip olan kişilere ameliyat önerilmektedir.
Meme dokusunun yoğun olması sebebi ile ameliyat daha yararlı olmaktadır.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Günümüzde artan hastalıklardan biriside jinekomasti rahatsızlığıdır. Erkeklerin göğüslerinin büyümesi ve genişlemesi hastalığıdır. Jinekomasti; göğüs geliştirme çalışan, hızlı ve aşırı kilo alımı ve genetik faktörler nedeniyle oluşur.
Eğer kişi bulunan büyük ve geniş göğüsler estetik açıdan rahatsız ediciyse ve psikolojik açıdan sorunlar yaşayıp özgüven kaybına da uğratıyorsa kesinlikle bir doktora başvurup ameliyat olmalıdır. Büyümeye ve genişliğe başlı olarak 3 tipte jinekomasti bulunmaktadır. 1 ve 2. tipe sahip olanlar liposuction yöntemini 3. tipe sahip olanlar ise ameliyat yöntemini tercih etmelidirler.
Liposuction; kişinin fazla yağlanma yaşadığı bölgenin diyet ve egzersiz yapımına rağmen incelmemesi durumunda tercih edilen işlemdir. Kilo vermek için değil gerekli olduğu için yaptırılmalıdır. Kısaca yağ aldırma işlemi denilebilir.
Jinekomasti için yapılan ameliyatta kişilere genel anestezi uygulanır. Operasyon yaklaşık olarak 1-2 saat sürmektedir.
Ameliyattan sonra kişi genellikle hastanede 1 gece müşahede altında tutulur.
Kişi operasyondan sonra göğüslerinde gerginlik ya da hafif ağrı duyarsa durum ilaçlar ile kontrol altına alınır.
Uygulama sonrası yaklaşık olarak 2 hafta boyunca kişinin özel yapılmış olan bir korse kullanması önerilmektedir.
Yaklaşık 1 ay kadar spordan, ağır hareketler ve göğsü zorlayacak herhangi bir hareketten kaçınılmalıdır.
Operasyon sonrası göğsünüzde şişkinlikler meydana gelebilir, bu şişkinlikler 2 hafta içerisinde kendiliğinden ve hızlı bir şekilde geçmeye başlar.
3-4 ay içerisinde göğüsler son şeklini alırlar. Herhangi bir şekilde operasyon sonrasında iz kalma durumu söz konusu değildir.
Ayrıca aşırı kilo alınıp verilmediği sürece yapılan ameliyat kalıcı olacaktır ve göğüslerde tekrar büyüme, genişleme meydana gelmeyecektir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Operasyon sonrası dönemin sağlıklı geçmesi ve operasyonun başarı oranının artması için jinekomasti sonrası iyileşme sürecinde kişinin dikkatli olması gereken birtakım durumlar hekimi tarafından açıklanır.
Kişi bu unsurlara karşı gereken hassasiyeti gösterir ise daha rahat bir süreç geçirir.
Operasyon sonrası dönemde dokularınızın kendini toparlaması için onlara zaman tanımalı, süreci hızlandırabilmek ve daha sağlıklı hale getirebilmek amacı ile sıvı alımı ve beslenme, uyku düzenlerinize dikkat etmelisiniz.
Ayrıca alkol ve sigara tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmalı ve eğer yapabiliyorsanız bu alışkanlıklarınızı terk etmeyi denemelisiniz.
Operasyon sonrası iyileşme sürecinde hastanın kendisine nasıl baktığına göre kişinin sorun yaşama ihtimali değişiklik gösterir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Jinekomasti sonrası dikkat edilmesi gerekenler oldukça büyük önem arz eder. Bu durumlar:
- Hastada operasyon sonrası 2 ya da 3 gün istirahat etmesi önerilir. Hasta operasyondan sonra yürüyebilir ancak dinlenmesinin sürece daha olumlu katkıları bulunur.
- Operasyon sonrası ilk günler katı gıda tüketilmemelidir. Katı gıdalar karında gerginliğe neden olabileceğinden kişinin dikişlerinin zorlanmasına yol açabilir.
- Operasyon sonrası dönemde hastaların yaklaşık 21 gün boyunca korse takmaları önerilir. Korseyi çıkarmadan önce kişi hekime danışarak fikrini almalıdır.
- Korse kullanılırken egzersiz yapan bireylerde 6 hafta daha uzun kullanılması önerilebilir.
- Operasyon sonrasında kişinin günlük yaşamına, işine ya da okuluna dönmesi için 7 gün beklemesi gereklidir.
- Bu dönem atlatıldıktan sonra hastanın kısa süreli ve hafif tempolu yürüyüş yapması dokularının toparlanmasına faydalı olabilir. Ancak yürüyüş esnasında kendini zorlayacak şekilde davranmak doğru değildir.
- Hastaların operasyondan sonraki ilk 3 ay operasyon bölgelerini güneş ışığına maruz bırakmamaları oldukça önemlidir.
- Operasyon sonrasında oluşan şişlik, ödem gibi durumlar kendiliğinden düzelir.
- Operasyondan 3 gün sonra hasta banyoda çok uzun süre kalmamak koşulu ile duş alabilir. Duş alırken suyun sıcaklığını ılık ayarda tutmak ve çok sıcak olmamasına özen göstermek önemlidir.
- Bu dönemde sıcak suya operasyon bölgesinin maruz kalması, kişinin hamam ya da sauna gibi mekanlardan uzak durması oldukça önemlidir. Sıcaklık, kişinin operasyon bölgesinde yara oluşumu ve enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir.
- Jinekomasti problemi opere edildiğinde iyileşebilen ve yeniden tekrarlamayan bir durumdur. Ancak hastaların çok kilo alması ve vücutlarındaki yağ oranının artması sonucunda hastalığın tekrarlanma ihtimali bulunmaktadır.
- Bu nedenle kişinin kilo kontrolü yapması oldukça önemlidir.
- Operasyon sonrasında kişinin kilosunu koruyabilmesi için beslenme uzmanından yardım alması daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.
- Kişinin operasyon sonrası ilk günlerde tuz tüketmemesi ve günlük 1.5 litre (yaklaşık günlük 8 bardak) su içmesi önemlidir. Bu sayede operasyon kaynaklı ödem atılabilir ve artması önlenebilir.
Kaynakça:
https://www.medicalpark.com.tr/jinekomasti/hg-2025
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16227-enlarged-male-breast-tissue-gynecomastia