Sünnet Hataları Nelerdir?

Sünnet Hataları Nelerdir?

Sünnet, İslam dünyasında erkekler için temel uygulamalardan birisi olmasının yanı sıra, dünyanın pek çok noktasında sağlık için de önemli kabul edilerek uygulanan bir yöntemdir. Penisin uç kısmındaki, ereksiyon dışında penisi kapsayan deri alınarak, dış dokunun küçülmesi sağlanır. Ancak elbette sünnet cerrahi bir uygulamadır ve bu uygulamanın çeşitli komplikasyonları ortaya çıkabilir. Bilhassa hekimler tarafından yapılmayan uygulamaların sünnet hatası sonucu ile karşılaşma riski söz konusu olabilir. Geçmişte bu uygulamalar fenni sünnetçilerce yapılıyor olsa da, günümüzde yalnızca sağlıkçılar tarafından yapılabilir. Pekiyi bu sürecin sonunda ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nelerdir? Sünnet Hataları Nelerdir?

Sünnet Hatası Nedir?

Sünnet, yapısı itibariyle görece basit cerrahi uygulamalardan bir tanesidir. Lokal anestezi ile dakikalar içerisinde gerçekleşir ve kişi hızlı bir iyileşme evresinin ardından normal hayatına döner. Ancak kimi zaman gerek uygulama esnasında, gerekse uygulama sonrasında bazı hatalar nedeniyle kalıcı problemlerin ortaya çıkabilmesi muhtemeldir. Sünnet Hataları Nelerdir sorumuza cevap olarak bu hataları ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Sünnet hatası, kesinin yapılması esnasında dış deri dışındaki dokuya verilebilecek hasarlar biçiminde en yaygın ilk grupta tanımlanabilir. Dokunun dairesel ve eşit kesilmesi ve uygun miktarda dokunun alınması gerekir. Aksi halde penis ileri yaşlarda eğri olabilir ki, bu gelişim sürecinde fark edilmez ise gelecekte daha ciddi operasyonlar gerekebilir. Sünnet hataları nelerdir sorumuzun ilk cevabı dolayısıyla dokunun eğri kesilmesidir denebilir.

Yaş nedeniyle sünnet hatası yapılabilir mi?

Sünnet yaşı, penis hataları için belirgin bir faktör değildir. Ancak uzmanların ortak kanısı, sünnet yaşının 2-6 yaş arası olması yönündedir. Bu yaş aralığı dışında da sünnet hatası söz konusu olabilir.

Sünnet Hataları Sıkça Yapılır mı?

Sünnet hataları, genel istatistiklere göre her 10 sünnetin 2’sinde görülür. Bunlar sadece görsel hatalar olabileceği gibi, son derece ciddi komplikasyonlar da olabilir.

Sünnet Hataları Penis Boyunu Etkiler mi?

Sünnet hatası olarak fazla miktarda doku alımı yapılırsa, gelişim çağında doku büyümesi engellenebilir ve normalden daha küçük bir penis boyuna erişilebilir. Ayrıca herhangi bir yöne eğrilik de bu başlıkta incelediğimiz Sünnet hataları nelerdir sorusunun cevapları içerisinde sayılır. Bu sorun da penis boyunun nihai uzunluğuna etki etmektedir.

Sünnet hataları içerisinde yaygın ve oldukça ciddi sorunlar olarak tanımlanan diğer maddeler ise penis başı kesilmesi ve idrar kanalının zarar görmesidir. Bu sorunlar özellikle iyileşme evresinde enfeksiyon riskini çoğaltması bakımından istenmeyen durumlardır. İyileşme sürecini ciddi şekilde etkileyen bu sorunların, sünnet olan çocuğun yaşam standartlarını düşürmemesi için gerekli tedbirler anında alınmalıdır.

His kaybı problemleri

Penis, sünnet esnasında herhangi bir şekilde sinir dokularını yitirir ise doğal olarak his kaybı ortaya çıkacağından, kişinin yetişkin evrede cinsel hayatı etkilenebilir. Kullanılan ekipmanın yanlış kullanılması bu duruma yol açabilen etkenler içerisindedir. Günümüzde lazer ile gerçekleştirilen kesi uygulamaları, ciddi anlamda hassas uygulamalar olsa da, dozaj ve uygulama içerisindeki etkilik buna neden olabilir.

Uygulamayı gerçekleştiren uzmanın, kesi yaptığı donanımın ayalarına dikkat etmesi ve özellikle his kaybına yol açmamak için özen göstermesi gereklidir. Aksi durumda geri dönüşü olmayan his kayıpları ve kalıcı görsel negatiflikler ortaya çıkabilir.

Sünnet hataları anlaşılamayabilir

Sünnet hataları nelerdir sorumuza cevap olarak verdiğimiz cevapların neredeye tamamı, kısa vadede anlaşılması çok zor ve tamamı sadece sünnet olan kişinin anlayabileceği veya hissedebileceği durumlardır. Çocuklar genellikle burada bir hata olduğunu anlayabilme kabiliyetine sahip değildir. Zira zaten çocuk için olağan dışı bir süreçtir ve her ne görürse görsün kabul etmek durumundadır.

Yangı olmaması halinde pek çok çocuk, sünnet sonrası hataları ailesine söylemez. Aile veya hekimin özel olarak bunu incelememesi halinde ise sünnet hatası anlaşılamayabilir. Uzun vadede yukarıda bahsettiğimiz kalıcı hasarların ortaya çıkmaması için ise buna büyük özen gösterilmesi gerekir.

Ebeveynlerin de anlayamayacağı durumlar söz konusu olabileceğinden, sünnet sonrasında bir uzman kontrolü faydalı olabilir. Sürecin herhangi bir şekilde uzun vadeli hasarlar barındırmadığından emin olunması, çocuğun geleceği bakımından faydalı olacaktır.

Sünnet hataları nelerdir başlığımız altında gördüğünüz olumsuzlukların herhangi birisi ile muhatap olmanız halinde bize ulaşabilir veya bizden herhangi bir zamanda bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/doc-dr-tayfun-turkaslan/sunnet-hatasi-ile-k-busa-donen-cinsel-yasamin-tedavisi-2720497

https://tayfunturkaslan.com/penis-estetiginde-sunnet-hatalari-nelerdir/

About Author

Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı. Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.

Related posts